Chaczapuri imeruli

Kategorie Dania główne, PrzepisyPosted on

Gdzieś na końcu rozpędzonego świata, między górami Pasma Tuszeckiego, pasą się najzdrowsze owce na świecie, powstają najdroższe sery w tej części Europy (np. guda) i warzą się wyśmienite trunki (piwo Aludi). Ludzie żyją tu spokojnie i skromnie.
Migawki z podróży do Gruzji Magdy Konik – to wspaniałe zdjęcia i mądre teksty, inspirujące do pięknych odkryć, również kulinarnych.


Składniki


Na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 800 ml kefiru lub jogurtu – ilość zależy od chłonności mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Na farsz

  • 1 kg sera korycińskiego (lub innego dobrego sera lub serów)
  • Masło do posmarowania po upieczeniu

Przygotowanie


Z podanych składników wyrób ciasto (kefir dodawaj stopniowo do uzyskania właściwej konsystencji). Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyrób je ponownie. Uformuj kulę i daj ciastu  jeszcze chwilę odpocząć.
W tym czasie na tarce zetrzyj ser. Jeśli jest mokry, trzeba go będzie odcisnąć, jeśli za suchy – dodać jajko, jeśli za słony dodać ugotowane bez soli ziemniaki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozgnieć palcami na placek o grubości ok. 1 cm.  Masę serową przełóż na placki i uformuj z nich sakiewki. Następnie rozpłaszcz je delikatnie, tak by nie zgubić farszu i przełóż kolejno na wysmarowaną olejem dużą formę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz do zarumienienia. Upieczone chaczapuri posmaruj masłem i rozkoszuj się jego wybornym smakiem.

Zainspirowały mnie opowieści znakomitej podróżniczki Magdy Konik w Małopolskim Centrum Dźwięku i Słowa w Niepołomicach oraz projekt Oblicza Gruzji realizowany przez Annę Janicką -Galant.

Migawki z podróży

Oblicza Gruzji – Chaczapuri, czyli serowy chleb