Chlebki kukurydziane

Kategorie PieczywoPosted on

 

Bochenek chleba, pyszny chleb, chleb kukurydziany, sprawdzony przepis na chleb kukurydziany

16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba. Takiej okazji nie można było zmarnować…


Składniki – na 2 średnie bochenki


 

Krok pierwszy – rozczyn

  • 15 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • ok. 100 g mąki kukurydzianej
  • ok. 200 g mąki pszennej

Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj mąkę. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

 

Krok drugi – ciasto właściwe

  • 20 g otrębów z żurawiny
  • 10 g soli
  • 50 ml oleju rzepakowego + trochę do natłuszczenia formy
  • 50 ml miodu
  • ok. 300 g mąki pszennej

Przygotowanie


Wymieszaj rozczyn z pozostałymi składnikami i zagnieć. Do miski wlej olej i włóż zagniecione ciasto. Natłuść je i pozostaw do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj dwa bochenki i zostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut w temp.  2000 C.

Na zdrowie!

Zainspirował mnie przepis ujęty w książce Gӧran Sӧderin, George Strachal, Vademecum domowego wypieku pieczywa, Warszawa 2010