pasta rosołowa, kostka rosołowa, bulion, przyprawa do rosołu, przyprawa rosołowa, wieliczka kostka rosołowa, produkt lokalny wieliczka

Między jednym liźnięciem solnej ściany w głębokich komorach wielickiej kopalni a blaskiem górniczej latarki okrywającym płaszcz Skarbnika, na ziemię z cicha upadają cenne ziarenka.
Sól – to ona nadaje smak, konserwuje i prowadzi wytrawne tango z każdą inną przyprawą.  Takie kulinarne cuda odkryjesz tylko tutaj.


Składniki


  • 300 g mięsa wołowego
  • 1 por (ok. 130 g)
  • 270 g pietruszki
  • 270 g marchewki
  • 100 g selera
  • 3 cebule dymki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka lubczyku (w sezonie – pęczek świeżego lubczyku)
  • kilka jagód ziela angielskiego
  • 1 łyżka kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • pęczek pietruszki
  • 200 g soli wielickiej
  • minimum 350 ml wina białego – wytrawnego lub półwytrawnego

Przygotowanie


Warzywa i mięso drobno pokrój, dodaj przyprawy i wino. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, często mieszając. W razie potrzeby podlej winem. Masę miksuj ok. 1 minuty na najwyższych obrotach, po czym przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków; zakręć. Obróć do góry dnem i poczekaj, aż masa ostygnie.
Pastę przechowuj w lodówce. Do zupy, na 5 litrów płynu, wystarczą 2 łyżki stołowe kostki.
Po otwarciu, pasta przechowywana w lodówce, powinna zachować świeżość przez kilkanaście tygodni.

Kilka rad: podana ilość składników jest umowna (zważyłam je, żeby oszacować ilość wina) – najważniejsze jest to, aby mięso i warzywa były dobrze zakonserwowane – tu pomocą służy nam natura – wino, sól i jałowiec – naturalne konserwanty. Soli powinno być ok. 3/4 szklanki a wina tyle, by przykrywało warzywa i mięso – tak więc, jeśli nie będziesz żałował (a) sobie warzyw i mięsa – nie płacz, jeśli przyjdzie Ci zaledwie oblizać butelkę po winie. Do masy nie dodawaj wody! Tylko wino. Przygotuj 3-4 średniej wielkości słoiki (wyparzone, wysuszone – żadnej wody! podobnie z zakrętkami – muszą być całkiem suche). I jeszcze jedno – przy nabieraniu pasty pamiętaj o tym, by robić to czystą, suchą łyżką – jeśli przez przypadek zamoczysz ją w zupie, użyj innej – suchej. To ważne, gdyż niechcący możesz do pasty przenieść nowe „życie”.
Pasta jest genialna, łatwa w wykonaniu i do tego zdrowa.