Sałatka Waldorf

Kategorie Sałatki i surówkiPosted on

„First we take Manhattan” – dzięki geniuszowi Oskara  Tschirky’ego, szefa kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria, zapewniającego kulinarne rozkosze najbogatszym podróżnikom świata, monarchom i głowom państw.
Przy 301, Park Avenue oddychały starym Nowym Jorkiem Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida czy Angelina Jolie, delektując się zapewne kultową, amerykańską zakąską.
Gdzieś w oddali tańczą podmiejskie firanki sąsiadów, szeleszczą mury blokowisk, płyną z wiatrem pieskie melodie, a tam? Dwutonowy zegar bije miarowo w rytm tupotu małych stópek – dzisiaj bierzemy Manhattan…


Składniki (dla 4 osób)


  • 2 duże jabłka słodko-kwaśne (granny smith)
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 20 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta estragonu
  • czarny pieprz
  • 60 ml majonezu

Przygotowanie


W oryginalnej recepturze jabłka i seler naciowy pokrojone są w paseczki grubości 2-3 mm i długości 5 cm i wymieszane z pozostałymi składnikami.

Zainspirował mnie przepis ujęty w książce K. Schellera, Szefa kuchni wędrówki po świecie, Warszawa, 2009

Bieszczadzkie knysze

Kategorie Dania głównePosted on

Pierogi smażone, pierogi pieczone, knysze, pierogi bieszczadzkie, ciasto na pierogi z kefirem, pierogi z okazji święta zmarłych

Nie ma sąsiada, co sadził to drzewo i nie ma sąsiadki, co plotła makatki. Zniknął ten stary, co chował dolary, w oczach niknie ten świat”.

Słuchając L.Stadt błądzę myślami po rodzinnym domu w Wieliczce pomiędzy starym kredensem, skarbnikiem ręcznie haftowanych przez babcię obrusów a kuchnią z białym piecem kaflowym, na którym pęczniały kluski na parze, pyrkał rosół z kury a w szabaśniku dusił się królik. Żadne inne czereśnie nigdy nie smakowały tak dobrze, jak te zerwane przez tatę prosto z drzewa i żadne inne grzyby nie były tak aksamitnie maślane, jak te przyniesione bladym świtem przez dziadka i smażone z wolna w rondelku.
Jak przywołać smaki dzieciństwa związane ściśle z miejscem i ludźmi, których już nie ma? Słowa L.Stadt oddają osobliwą nieuchronność, której my sami też jesteśmy częścią.
Dzisiaj, dla upamiętnienia moich Przyjaciół, którzy odeszli – bieszczadzkie knysze.


Składniki


  • 2 szklanki kefiru lub maślanki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Przygotowanie


Z podanych składników ugnieć ciasto, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj duże kółka i nadziewaj ulubionym farszem (pyszne są z farszem jak na pierogi ruskie). Zalep dokładnie brzegi knyszy i smaż z obu stron, aż będą złociste. Knysze możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 1800 C przez ok. 30-40 minut. Knysze podawaj z sosem czosnkowym.

Recepturę otrzymałam od gospodyni w Dwerniku.

Kurczak po żydowsku

Kategorie Dania głównePosted on

Kurczak po żydowsku, kurczak ze śliwkami kalifornijskimi i migdałami, kurczak na słodko, pyszne danie z kurczaka

W plątaninie rozmaitych zakazów i nakazów, którymi obłożona jest kuchnia żydowska kryje się wiele kulinarnych specjałów czekających na wyjątkowe doznania smakowe… wzmaga się wilczy apetyt, spragnione słodyczy podniebienie przeszywa dreszczyk.


Składniki


  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 50 g migdałów w płatkach
  • małe opakowanie śliwek kalifornijskich
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 kostki masła
  • sól do smaku

Przygotowanie


Pokrojonego w kostkę fileta podsmaż kilka minut na maśle, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, migdały oraz pokrojone śliwki kalifornijskie. Smaż do momentu, aż migdały nabiorą głębokiej, rumianej barwy.

Przepis otrzymałam od koleżanki (w podanej recepturze były także rodzynki, ale wystarczająco smacznie i słodko jest bez nich).