Chaczapuri imeruli

Kategorie Dania główne, PrzepisyPosted on

Gdzieś na końcu rozpędzonego świata, między górami Pasma Tuszeckiego, pasą się najzdrowsze owce na świecie, powstają najdroższe sery w tej części Europy (np. guda) i warzą się wyśmienite trunki (piwo Aludi). Ludzie żyją tu spokojnie i skromnie.
Migawki z podróży do Gruzji Magdy Konik – to wspaniałe zdjęcia i mądre teksty, inspirujące do pięknych odkryć, również kulinarnych.


Składniki



Na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • ok. 800 ml kefiru lub jogurtu – ilość zależy od chłonności mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól


Na farsz

  • 1 kg sera korycińskiego (lub innego dobrego sera lub serów)
  • Masło do posmarowania po upieczeniu

Przygotowanie


Z podanych składników wyrób ciasto (kefir dodawaj stopniowo do uzyskania właściwej konsystencji). Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyrób je ponownie. Uformuj kulę i daj ciastu  jeszcze chwilę odpocząć.
W tym czasie na tarce zetrzyj ser. Jeśli jest mokry, trzeba go będzie odcisnąć, jeśli za suchy – dodać jajko, jeśli za słony dodać ugotowane bez soli ziemniaki.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozgnieć palcami na placek o grubości ok. 1 cm.  Masę serową przełóż na placki i uformuj z nich sakiewki. Następnie rozpłaszcz je delikatnie, tak by nie zgubić farszu i przełóż kolejno na wysmarowaną olejem dużą formę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz do zarumienienia. Upieczone chaczapuri posmaruj masłem i rozkoszuj się jego wybornym smakiem.

Zainspirowały mnie opowieści znakomitej podróżniczki Magdy Konik w Małopolskim Centrum Dźwięku i Słowa w Niepołomicach oraz projekt Oblicza Gruzji realizowany przez Annę Janicką -Galant.

Migawki z podróży

Oblicza Gruzji – Chaczapuri, czyli serowy chleb

Pieczona zupa z dyni

Kategorie Przepisy, ZupyPosted on

Pieczona zupa z dyni, najlepsza zupa z dyni, zupa z dyni i jabłek, korzenna zupa z dyni

Na końcu tęczy malowanej soczystym miąższem dyni, fioletem cebuli i rumieńcem jesiennych jabłek siedzi skrzat i trzyma garniec pełny pysznego kremu. Skosztował go pewnie pędzony siłą pasatów Kolumb i sprowadził to kulinarne złoto do Europy.
Nowy świat został odkryty – czas na banię.


Składniki


  • 1 mała dynia
  • 4 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku (jeśli zupę przyrządzasz dla dzieci – ogranicz)
  • 1 papryczka chili (jeśli zupę przyrządzasz dla dzieci – raczej z niej zrezygnuj i dodaj 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku)
  • plasterek imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu – najlepiej z domowej kostki rosołowej (1 łyżka domowej kostki rosołowej na 1 litr płynu)
  • 1 łyżeczka kolendry (najlepiej wcześniej uprażonej i roztartej w moździerzu – podniesie to walory smakowe zupy)
  • cynamon do smaku (ok. 1/3 łyżeczki)
  • porządny chlust oliwy z oliwek

Przygotowanie


Pokrojone warzywa i jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj przyprawy i całość zalej bulionem. Zupę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i piecz 45 minut bez przykrycia, a następnie zblenduj.

pieczone dynia cebula jabłka

Zainspirował mnie przepis podany w TV przez Jamiego Olivera.

Sałatka Waldorf

Kategorie Sałatki i surówkiPosted on

„First we take Manhattan” – dzięki geniuszowi Oskara  Tschirky’ego, szefa kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria, zapewniającego kulinarne rozkosze najbogatszym podróżnikom świata, monarchom i głowom państw.
Przy 301, Park Avenue oddychały starym Nowym Jorkiem Marilyn Monroe, Gina Lollobrigida czy Angelina Jolie, delektując się zapewne kultową, amerykańską zakąską.
Gdzieś w oddali tańczą podmiejskie firanki sąsiadów, szeleszczą mury blokowisk, płyną z wiatrem pieskie melodie, a tam? Dwutonowy zegar bije miarowo w rytm tupotu małych stópek – dzisiaj bierzemy Manhattan…


Składniki (dla 4 osób)


  • 2 duże jabłka słodko-kwaśne (granny smith)
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 20 g rodzynek
  • 20 g posiekanych orzechów włoskich
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta estragonu
  • czarny pieprz
  • 60 ml majonezu

Przygotowanie


W oryginalnej recepturze jabłka i seler naciowy pokrojone są w paseczki grubości 2-3 mm i długości 5 cm i wymieszane z pozostałymi składnikami.

Zainspirował mnie przepis ujęty w książce K. Schellera, Szefa kuchni wędrówki po świecie, Warszawa, 2009