Serce lubi dzielić się tym, czym jest napełnione. Święty Ojciec Pio
Skrzydła żurawi
Skrzydła żurawi
z wiatrem w wietrze poprzez wiatr
otwarte niebo. A. Talaga
Dobro
„Dobro jest po to, by się rozprzestrzeniało” (Bonum est diffusivum sui). św. Tomasz z Akwinu
Literatura
N. Castello, S.M. Manelli, Dobra Pani Ojca Pio, Warszawa 2002 r.
Drożdżówki ze śliwkami
„A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. An apple, a pear, a plum a cherry, any good thing to make us all merry. A soul, a soul cake, please good missus a soul cake. One for Peter, two for Paul, three for Him who made us all (…)”. Słowa/muzyka: Paul Stookey, Tracey Batteast, Elene Mezzetti
https://www.youtube.com/watch?v=k1gRK8hwqkY
Tak miłosłowem pośród michałków tkane pragnienia.
Składniki na zaczyn (drożdże rozetrzyj łyżką w misce, dodaj pozostałe składniki na zaczyn i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia)
- 50 g świeżych drożdży,
- 5 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (temp. nie wyższa niż 40 st).
Pozostałe składniki na ciasto (na ok. 10 drożdżówek)
- 1/2 kg mąki pszennej (przesianej),
- 7 łyżek cukru (1/2 szklanki, 100 g),
- 1 łyżeczka soli (płaska),
- 1 jajko (rozbełtane) + 1 jajko do posmarowania brzegów ciasta przed pieczeniem,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 75 g masła (roztopionego i przestudzonego).
Nadzienie – śliwki (ok. 10 sztuk)
Kruszonka (składniki kruszonki rozetrzyj palcami i przełóż na śliwki)
- 2 łyżki zimnego masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru.
- Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w środku dołek i przełóż do niego pozostałe składniki (za wyjątkiem masła); dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. Mleko wlewaj do mąki z uwagą, aby nie wlać za dużo, bo ilość płynu zależy od suchości mąki i wielkości jaj. Ciasto ugniataj energicznie ręką; po ok. 10-15 minutach, gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie, dodaj rozstopione masło i ugniataj jeszcze kilka minut, aż ciasto zrówna się z masłem (podsypując delikatnie mąką). Wyrobione ciasto wysmaruj masłem, aby nie utworzyła się na nim skorupa i odstaw na 1 godzinę.
- Po godzinie wygnieć ponownie ciasto, pozbywając się pęcherzy powietrza; rozwałkuj je na placek o grubości ok. 1-1 1/2 cm, wytnij w nim szklanką koła o średnicy ok. 8 cm, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstęp między plackami). Ciasto musi wyrosnąć po raz drugi (ok. 15 minut). Dnem mniejszej szklanki naciśnij delikatnie każdy placek. Do wgłębień przełóż pokrojone śliwki (środkiem ku górze) i obłóż je kruszonką. Ciasto na brzegach posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Placki przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 2000 C przez ok. 20 minut (do zrumienienia ciasta).
Opracowanie własne na podstawie:
- M. Disslowa, Jak gotować, Praktyczny podręcznik kucharstwa, Poznań 1930 r.,
- M. Grzymska, Przepisy czytelników, lato, Warszawa 1997 r.
Torcik ze śliwkami kalifornijskimi
Bezgłośnie poprzez szczelinę w chmurach światłospad. Rafał Zabratyński
W drodze, gdzie jeszcze ciepły pyłek na skrzydłach pszczoły i miękkie wibracje Universalis – promienność smakowania.
https://www.youtube.com/watch?v=iV6NqGayFEM
Biszkopt
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej). Ubij białka na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru kontynuując ubijanie. Pozostałe składniki mieszaj łyżką drewnianą.
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt upiecz w temperaturze 160 stopni, 20 minut. Wskazówki dotyczące pieczenia biszkoptu znajdziesz tutaj: biszkopt
Masa budyniowa – I etap
- 1/2 l mleka; z podanej ilości odlej do miski 1 szklankę mleka (resztę zagotuj) i dodaj do niej:
- 2 żółtka
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 1 łyżkę cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki szklanki cukru (100 g)
Dobrze wymieszaną masę przelej z miski do gotującego się mleka. Gotuj przez dłuższą chwilę. Odstaw do ostygnięcia.
Masa budyniowa – II etap
- 300 g masła
- 1 kieliszek wódki
Masło utrzyj mikserem. Dodawaj po jednej łyżce ostudzonej masy budyniowej-I. Na koniec dodaj kieliszek wódki.
Masa śliwkowa – śliwki zalej wrzątkiem na 15 minut, a następnie zmiksuj. Masę nakładaj przy pomocy 2 łyżeczek.
- 300 g śliwek kalifornijskich
- 1 szklanka wody
Polewa wiśniowo-czekoladowa
- 2 galaretki wiśniowe rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodaj roztopione w kąpieli wodnej czekolady (j.n.) i po paru minutach śmietanę (jak galaretki i czekolada lekko przestygną). Całość zmiksuj.
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
Kompozycja: biszkopt – masa budyniowa-II – masa śliwkowa – polewa wiśniowo-czekoladowa. Całość przełóż na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
Przepis inspirowany przeglądem potraw regionalnych w Śledziejowicach (przepis lokalnego koła gospodyń wiejskich).
Haiku Rafała Zabratyńskiego pochodzi z Internetowego Magazynu Polskiego Haiku „Papierowy żuraw” 1/2020