smakołyk Ryczowa, produkt tradycyjny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, sernik małopolski, sernik Małopolska

Jesień, poranne słońce leniwie rozświetla małopolskie niebo. Kawa w kawiarce pyrka miarowo w takt kolejnych dźwięków migawki. Budzi się  wysuszone podniebienie – oto z talerza wyziera kanoniczny smakołyk Ryczowa, chluba nie tylko wadowickich gospodyń, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Pięć warstw odkrywanych niespiesznie, wzmaga rozpustę; tańczą pod powiekami słoneczne refleksy.


Składniki


Ciasto – zagniatamy poniższe składniki:

    • 2 szklanki przesianej mąki
    • 1 całe jajko wiejskie
    • 2 żółtka jaj wiejskich
    • 10 dag margaryny (no cóż, w takim przypadku mój wybór zawsze jest prosty – wybieram masło)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki cukru
    • 2-3 łyżki śmietany (w oryginalnej recepturze nie widziałam śmietany, ale bez niej  raczej nie wyrobisz ciasta)

 

Masa serowa:

    • 1,2 kg białego sera
    • 3 żółtka jaj wiejskich
    • 2 całe jaja wiejskie
    • 2 szklanki cukru (ogranicz, jeśli nie lubisz zbyt słodkich ciast)
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2 budynie śmietankowe
    • 3 łyżeczki kakao
    • 10 dag rodzynek (jako że rodzynek w serniku nie lubię, wybrałam suszone wiśnie – z serem komponują się wyśmienicie, a tym samym idea lekkiej kwaskowości nie jest zaprzepaszczona)
    • wiórki kokosowe (ok. 1/2 szklanki)

 

Pianka:

  • 3 białka jaj wiejskich
  • 1/2 szklanki cukru

Rozwałkowane ciasto przełóż do foremki, delikatnie posmaruj białkiem i podpiecz w umiarkowanej temperaturze ok. 10 minut. Oryginalny przepis nie zakłada podpiekania spodu, ale jest to rozsądne rozwiązanie. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Przygotuj masę serową miksując w pierwszej kolejności jajka i żółtka. Dodaj cukier, po jednej łyżce zmielonego sera, olej, mleko i na końcu budyń. Do 2 szklanek masy serowej dodaj kakao.
Na podpieczone ciasto przełóż jasną masę serową, ułóż na niej rodzynki ewentualnie wiśnie i przykryj ciemną masą. Sernik piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, następnie na podpieczony sernik wyłóż ubitą pianę z białek, obsyp wiórkami i zapiekaj kolejne 20 minut. Ciasto ostudź stopniowo, najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem na drewnianej desce.

Sernik królewski to produkt lokalny Stowarzyszenia Doliny Karpia, pieczony głównie w małopolskim Ryczowie na szczególne okazje. Nie żałuj sobie i bliskim tak pysznych smaków, tym bardziej, że już dawno zostały one docenione nie tylko przez kulinarnych ekspertów.