Tort szwarcwaldzki

Kategorie Kaligrafia, Miniatury, Przepisy, SłodkościPosted on

Zmierzchu majowy, purpurą się ściel! Z jabłonnych kwiatów – czar tobie i biel! W jedną się falę stapiają bez fal – Ze światłem – smutek, a ze smutkiem – dal. Ten Maj w niebiosach, zwieczorniały Maj! Przypomnij wszystko – i zrozum – i łkaj… Bolesław Leśmian, Zmierzch majowy

Wyjątkowe chwile muszą mieć właściwą oprawę. Czekoladowe uwielbienie potęguje posmak wiśniówki, słodkich czereśni i puszystej bitej śmietany. Nie wypada oczekiwać więcej, odczuwając taką rozkosz.

Ciasto

  • 3 żółtka
  • 3 jaja
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g mąki
  • 30 g kakao

Syrop z wiśniówką – do naponczowania ciasta

  • 60 g cukru pudru
  • 40 ml wiśniówki
  • 60 ml wody

Bita śmietana

  • 750 ml śmietanki 30 procent
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • ewentualnie: 2-3 łyżki cukru pudru (patrz: uwagi)

Masa czereśniowa

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ok. 450 g czereśni drylowanych w syropie, odsączonych
  • 100 ml syropu

Dekoracja

  • 100 g gorzkiej czekolady, startej nożykiem do obierania warzyw
  • kilka czereśni
  1. Przygotowanie ciasta: jajka, żółtka oraz cukier puder ubij na sztywno w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą. Miska nie może stykać się z wodą. Zdejmij miskę znad garnka i dalej ubijaj do ostygnięcia masy. Ostrożnie wymieszaj z suchymi, przesianymi składnikami używając metalowej łyżki. Nie rób tego energicznie, aby nie utracić pęcherzyków powietrza zawartych w masie. Ciasto przełóż do foremki (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, gdy ciasto stanie się sprężyste. Ciasto umieść na metalowej podstawce do ostygnięcia. Po ostygnięciu przetnij ciasto na 3 krążki.
  2. Przygotowanie syropu: w rondelku podgrzej cukier z wodą – do momentu rozpuszczenia cukru. Zagotuj i odstaw. Dodaj wiśniówkę i odstaw rondelek. Przestudzonym syropem naponczuj (np. strzykawką) każdy krążek ciasta.
  3. Przygotowanie masy czereśniowej: zagotuj syrop z mąką kukurydzianą. Zestaw z ognia, dodaj odsączone czereśnie.

Warstwy

  • 1 krążek ciasta naponczowany syropem
  • bita śmietana
  • 2 krążek ciasta naponczowany syropem
  • bita śmietana
  • masa czereśniowa
  • 3 krążek ciasta naponczowany syropem
  • bita śmietana na wierzchu i bokach
  • obsypanie boków ciasta wiórkami czekoladowymi; ewentualnie uformowanie rozetek z bitej śmietany

Uwagi:

  1. Czereśnie możesz zastąpić wiśniami. Tort będzie bardziej kwaskowaty. Możesz również wykorzystać wiśnie/czereśnie z kompotu.
  2. Do bitej śmietany nie trzeba dodawać serka mascarpone. W oryginalnej recepturze go nie ma. Nie trzeba też dodawać cukru pudru do bitej śmietany. W oryginalnym przepisie też go nie ma – jedynie jest wzmianka o posypaniu rozetek z bitej śmietany cukrem pudrem. Jeśli masz syrop z wiśni/czereśni to cukier nie jest potrzebny. Jeżeli użyjesz wiśni z kompotu to jednak warto posłodzić bitą śmietanę, co najmniej 2-3 łyżkami cukru.
  3. Wiórki czekoladowe wygodnie jest przykładać do ciasta za pomocą szerokiej szpatułki do wygładzania ciasta.
  4. Foremka może mieć większą średnicę. Ciasto upieczone w foremce 26 cm da się jeszcze pokroić na 3 krążki, ale są one bardzo cienkie. Mogą wtedy zrobić się jakieś dziury.
tort z wiśniami, tort z czereśniami, torty i ciasta le cordon bleu, torty na przyjęcia, tort na urodziny, tort na specjalne okazje, jak wykorzystać wiśnie, sprawdzone przepisy na torty
Bolesław Leśmian wiersze, kaligrafia małopolska, kaligrafia wieliczka, bolesław leśmian kaligrafia, nastrojowe wiersze kaligrafia, kaligrafia maj, zmierzchu majowy purpurą się ściel, z jabłonnych kwiatów czar tobie i biel
wiersze Bolesława Leśmiana, poezja kaligrafia, maj kaligrafia, kursywa angielska kaligrafia
tort na chciny, tort na komunię, tort na urodziny, najlepsze torty na różne uroczystości, torty i ciasta le cordon bleu
pyszny tort, najlepsze torty i ciasta, torcik z wiśniami, czym naponczować biszkopt
torcik majowy, najlepszy tort, łatwy tort, tort nie wymagający dużo pracy, sprawdzone przepisy na torty, kaligrafia kulinarna, jedzenie kaligrafia, torty kaligrafia, kaligrafia od kuchni, food&calligraphy, polish calligraphy

Literatura

Opracowanie własne na podstawie Le cordon bleu, kuchnia domowa torty i ciasta, Kolonia 1998 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.