Bijące serce węża

Kategorie KaligrafiaPosted on

Wieliczka od dawna drżała z podniecenia. Był poniedziałek po południu. I oto przyjechał – sam Mistrz, dziennikarz i krytyk kulinarny, charyzmatyczny Robert Makłowicz. W sali kinowej Wielickiej Mediateki rozbrzmiewały kulinarne opowieści, np. o potrawach, które błędnie uchodzą za typowo polskie. I tak, kotlet schabowy niesłusznie został przez nas przywłaszczony, wszak swym rodowodem sięga czasów Bizancjum. Jeśli wierzyć legendzie, cesarz Bazyli I Macedończyk jadał kotlety posypane cienkimi płatkami złota. Pierogi ruskie pochodzą z Rusi (wareniki są tradycyjną ukraińską potrawą). Rosół? Jada się go w wielu europejskich krajach, np. we Francji, we Włoszech, w Słowenii, w Chorwacji. Bigos znany jest Litwinom, Białorusinom, przyrządzany jest również w Alzacji. W ten wieczór nie mogło zabraknąć opowieści o regionalnych specjałach, w tym potrawach o dziwnie brzmiących nazwach, np. roladzie z babucia, ślepych rybach, ormiańskim gandżaburze i ekstremalnych daniach, np. bijącym sercu węża z Wietnamu. Było to prawdziwie twórcze spotkanie z człowiekiem legendą, za które jestem bardzo wdzięczna.

W garnku trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu, Robert Makłowicz cytaty, Robert Makłowicz kaligrafia, Robert Makłowicz calligraphy, food photography, spotkanie z Robertem Makłowiczem
Robert Makłowicz teksty, cytaty kaligrafia, kursywa angielska cytaty, polish calligraphy, kaligrafia Wieliczka, Robert Makłowicz w Wieliczce, food&calligraphy, food and calligraphy
Robert Makłowicz w Wieliczce, Robert Makłowicz w Wielickiej Mediatece

W garnku trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu, Robert Makłowicz

Mimozami jesień się zaczyna…

Kategorie Kaligrafia, MiniaturyPosted on

Mimozami jesień się zaczyna,

Złotawa, krucha i miła.

To ty, to ty jesteś ta dziewczyna,

Która do mnie na ulicę wychodziła.

Od twoich listów pachniało w sieni,

Gdym wracał zdyszany ze szkoły,

A po ulicach w lekkiej jesieni

Fruwały za mną jasne anioły.

Mimozami zwiędłość przypomina

Nieśmiertelnik żółty – październik.

To ty, to ty, moja jedyna,

Przychodziłaś wieczorem do cukierni.

Z przemodlenia, z przeomdlenia senny,

W parku płakałem szeptanymi słowy.

Młodzik z chmurek prześwitywał jesienny,

Od mimozy złotej – majowy.

Ach czułymi, przemiłymi snami

Zasypiałem z nim gasnącym o poranku,

W snach dawnymi bawiąc się wiosnami,

Jak tą złotą, jak tą wonną wiązanką…

Julian Tuwim, Wspomnienie


jesień, Julian Tuwim wiersze, wiersze jesienne, impresje jesienne, polska poezja, Polish poems, food blogger, passion, handlettering, calligraphy, calligraphy love, letterings, I love calligraphy, goldenrod
wiersze jesienne, jesień, kaligrafia Wieliczka, kaligrafia Kraków, goldenrod, calligraphy, passion, pasja, ceramika Bolesławiec
Julian Tuwim wiersze, Czesław Niemen, poezja śpiewana, kaligrafia Wieliczka, goldenrod, calligraphy, food blogger, I love calligraphy, polish calligraphy
mimozami jesień się zaczyna, kursywa angielska wiersze, wiersze pisane kursywą angielską, mimozy
polish poems, polish calligraphy, kursywa angielska teksty

Julian Tuwim, Wiersze 1, Warszawa 1986 r.

Tort „To moje bagno”

Kategorie Przepisy, SłodkościPosted on

Na życzenie wyjątkowej nastolatki, bajkowe klimaty z posmakiem orzechów i kawy.

Potrzebne będą dwa biszkopty, trzy przełożenia – dwa orzechowe, jedno kawowe, polewa i wafelki do ułożenia wokół tortu.

Składniki na jeden biszkopt.

  • 5 białek (w temperaturze pokojowej) – ubij do sztywności ze szczyptą soli
  • 5 łyżek cukru – dodaj do ubitej piany, dalej miksując
  • 5 żółtek (w temperaturze pokojowej) – dodaj po jednym w odstępie kilku sekund do ubitej piany, miksując na najniższych obrotach
  • 100 g mąki pszennej, przesianej – dodaj do masy mieszając łyżką drewnianą
  • 40 g mąki ziemniaczanej – dodaj do masy mieszając łyżką drewnianą.

Dno okrągłej foremki (u mnie: 26 cm) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki pozostaw niewysmarowane i nie wykładaj ich papierem. Przełóż masę do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, zrzuć w foremce z wysokości 50 cm na podłogę, a następnie z powrotem włóż do piekarnika zostawiając uchylone drzwi piekarnika – do całkowitego ostygnięcia. Szczegółowe instrukcje przygotowania biszkoptu znajdziesz w dziale Słodkości – Biszkopt. Biszkopty przekrój na pół i każdy blat naponczuj, np. zaparzoną herbatą z cukrem.

Masa orzechowa 1 – pierwsze przełożenie

  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc. (1 szklanka) – ubij na sztywno dodając:
  • 2 łyżki drobnego cukru, a następnie po ubiciu śmietanki dodaj po jednej łyżce:
  • 250 g serka mascarpone (nie przerywaj ubijania)
  • 150 g zmielonych orzechów, np. włoskich

Masa kawowa – drugie przełożenie

  • 4 żółtka jaj zmiksuj w garnku do konsystencji kremu dodając
  • 60 g cukru. Następnie dodaj mieszaninę:
  • mleka (10 łyżek) i mąki ziemniaczanej (2 łyżki) – dobrze wymieszaj oraz napar:
  • kawy rozpuszczalnej (3 łyżki) rozpuszczonej w 100 ml wody

Masę doprowadź do wrzenia na małym ogniu do zgęstnienia, a następnie schłódź. Po schłodzeniu zmiksuj jeszcze raz.

  • 170 g masła (w temperaturze pokojowej) ubij na gładką masę i dodawaj po jednej łyżce masy kawowej nie przerywając miksowania. Jeżeli taką masę chcesz mieć również na wierzchu tortu, podwój liczbę składników, a gotową masę podziel na dwie części – jedna będzie stanowić przełożenie, a druga shrekowe „bagno”.

Masa orzechowa 2 – trzecie przełożenie

  • 1 szklanka mleka – zagotuj i dodaj poniższe składniki, podsmażając wszystko przez chwilę
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g masła
  • ok. 250 g orzechów włoskich, zmielonych
  • kieliszek wódki

„Bagno” – wierzchnia warstwa

  • powtórzenie masy kawowej z dodatkiem roztopionych dwóch tabliczek gorzkiej czekolady

Zwieńczeniem pracy jest obłożenie tortu ciasteczkami (ja użyłam „Pryncypałków” – potrzebne będą 3 opakowania po 235 g, ok. 40 wafelków) i ozdobienie tortu zdjęciem Shreka.

tort orzechowo kawowy, pomysły na tort dla dzieci, pyszne torty, masa kawowa do tortu, masa orzechowa do tortu, torty urodzinowe
to moje bagno, tort Shrek, masy do tortów, efektowne torty
tort na 16 urodziny, tort z postaciami bajkowymi
smakowite torty, tort dla nastolatki
ceramika Bolesławiec, wazony Bolesławiec, polish pottery
polish pottery, polish vase
Tort Shrek

Tarta cebulowa

Kategorie Dania główne, Kaligrafia, Miniatury, PrzepisyPosted on

Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebula do stopnia cebuliczności. Cebulasta na zewnątrz, cebulowa do rdzenia, mogłaby wejrzeć w siebie cebula bez przerażenia. W nas obczyzna i dzikość ledwie skórą przykryta, inferno w nas interny, anatomia gwałtowna, a w cebuli cebula, nie pokrętne jelita. Ona wielokroć naga, do głębi itympodobna. Wisława Szymborska, Wiersze wybrane, Cebula, fragment

Może by tak zrobić tartę? Cebulastą, cebulową, byt niesprzeczny. Wszak kwitną hibiskusy, nawłoć, róże…

Składniki – ciasto

  • 300 g mąki (2 kubki)
  • 160 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki – farsz

  • 1 kg białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • gałązka świeżego tymianku
  • szczypta soli
  1. Mąkę przesiej do dużej miski. Rozetrzyj ją palcami z kawałkami schłodzonego masła, tak aby powstały grudki ciasta. Następnie dodaj jajko i sól. Szybko wyrób ciasto i uformuj kulę. Ciasto zawiń w folię i przełóż do lodówki, do schłodzenia na 1 godzinę. Możesz też przełożyć ciasto do zamrażarki na kilka minut, a następnie zetrzeć go na tarce.
  2. Ciasto rozwałkuj na placek podsypując mąką i przełóż do formy na tartę wysmarowaną masłem. Ciasto przedziurkuj widelcem w kilku miejscach.
  3. Ciasto na tartę przełóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. Można z obciążeniem (ciasto przykryj papierem do pieczenia i posyp grochem), ale zwykle tartę piekę bez obciążenia. Po wyjęciu z piekarnika tartę wystudź.
  4. Cebulę opłucz, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Smaż na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula zacznie się rumienić zdejmij ją z ognia. Obrany czosnek rozetrzyj z solą. Schłodzony farsz przełóż na tartę, udekoruj oliwkami, tymiankiem i włóż do piekarnika na ok. 30 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni.
proste przepisy na tarty, tarty wytrawne, cebula Wisława Szymborska, food blogger, food photography, passion, calligraphy, letterings, hand lettering, kaligrafia Wieliczka, pismo rustykalne, pismo Wergiliusza, I love calligraphy
Wisława Szymborska wiersze, Wisława Szymborska Cebula, co innego cebula, ona nie ma wnętrzności, cebula kaligrafia, wiersze W. Szymborskiej, calligraphy, letterings, handlettering, passion, Polish poems
cebula kaligrafia, wiersze kaligrafia
kaligrafia wieliczka, wiersze Wisławy Szymborskiej kaligrafia

Literatura

Wisława Szymborska, Wiersze wybrane, Cebula (fragment), Kraków 2004 r.,

M. E. Halbański, Domowa kuchnia francuska, Warszawa 1975 r.,

B. Durda, A. Kwapisz, Kuchnia francuska, Tradycyjne smaki, potrawy Warszawa 2003 r.

M. Łebkowski, Sekrety mojej kuchni, Warszawa 2003 r.